Nyitvatartás

Hétfő ZÁRVA
Kedd 08:00 - 18:00
Szerda 08:00 - 18:00
Csütörtök 08:00 - 18:00
Péntek 08:00 - 18:00
Szombat 08:00 - 12:00
Vasárnap ZÁRVA

Elérhetőségek

Levélcím: Paksi Pákolitz István Városi Könyvtár
7030 Paks, Villany u. 1.
(7030 Paks, Pf. 91.)
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Telefon: 75/421-499     Fax: 75/510-035
Facebook:    http://www.facebook.com/vkpaks
Instagram: pakolitz.konyvtar.paks

Olvasószolgálat

Könyvtárunk, mint nyilvános közművelődési könyvtár az érdeklődők széles köre számára biztosítani kívánja az általános tájékozódásához, művelődéséhez, az igényes szórakozáshoz, a tanuláshoz, szakmai munkához szükséges dokumentumokat.

A felnőtt kölcsönzői tér az emeleten található, ahol a magyar és egyetemes kultúra körébe tartozó gyűjteményünket igyekszünk a helyi igényeknek megfelelően gyarapítani, ápolni, és – megkülönböztetés nélkül – mindenkinek szolgáltatni, aki igénybe kívánja venni, és elfogadja az intézmény használati szabályzatát. Teljes könyvtári állományunk megközelítőleg 62 000 dokumentumból áll.Ingyenesen igénybe vehető szolgáltatásaink:

 • A könyvtár látogatása
 • Dokumentumok kölcsönzése
 • A könyvtári tájékoztatás és segítségnyújtás igénybevétele
 • Kézikönyvek használata helyben
 • Előjegyzés, foglalás


Térítés fejében igénybe vehető szolgáltatásaink:
 

 • A számítógépek és az Internet használata
 • Nyomtatás
 • Könyvtárközi kölcsönzés

Dokumentumaink kölcsönzésének alapfeltétele a könyvtári tagság. Beiratkozni a személyi adatok igazolása mellett, az éves tagdíj befizetésével lehet.

Tagdíjak 2016-ban:

 • Felnőtt tagdíj: évi 800,-Ft
 • Nyugdíjasoknak, munkanélkülieknek, GYED-en, GYES-en lévőknek, illetve érvényes diákigazolvánnyal rendelkező tanulóknak: évi 400,-Ft
 • 16 éven aluliaknak, 70 éven felülieknek, közgyűjteményi dolgozóknak, óvodapedagógusoknak a tagság ingyenes.

 

A beiratkozás a legtöbb esetben tagdíjfizetéssel jár, de maga a kölcsönzés ingyenes szolgáltatás. A kölcsönzés során egy alkalommal 10 db könyvet lehet elvinni. A kölcsönzési határidő 1 hónap, mely két alkalommal - személyesen, telefonon, e-mail-ben vagy a honlapon keresztül - hosszabbítható meg, amennyiben nincs rá előjegyzés.

Az előjegyzés díjmentes szolgáltatás. Segítségével a kölcsönzésben levő dokumentumokat személyesen, telefonon, e-mail-ben vagy a honlapon keresztül önállóan is igényelheti az olvasó.

A katalógusban megtalált és kölcsönzésben nem levő köteteket e-mail-ben le lehet otthonról foglalni.

Az olvasóknak a könyvtári dokumentumokat gondosan kell kezelni.
Az olvasó az elveszett vagy megrongált dokumentum helyett köteles egy másik, kifogástalan állapotban lévő példányát beszerezni, vagy a dokumentum értékét megtéríteni.

A késedelmi díjak számítása naptári naponként és dokumentumokként történik. Ez 10 Ft,-/nap/kötet. A türelmi idő elteltével felszólítást küld a könyvtár.

Amíg az olvasó a tartozását nem rendezi, addig a könyvtárhasználati jogát megvonhatjuk, illetve korlátozhatjuk.

A dokumentumok helyben használatához nem szükséges beiratkozni. A helytörténeti állomány csak helyben használható. A kézikönyvtár helyben használható, de alkalmanként a könyvtár zárva tartása idejére 300ft/db ellenében kiadhatók.

Amennyiben egy keresett mű nincs meg a könyvtárunkban, abban az esetben azt könyvtárközi kölcsönzéssel tudjuk biztosítani. Az ekkor felmerülő postai szállítás,- ill. fénymásolás költségét az olvasónak kell kifizetni.

Könyvtárunk a hagyományos könyvtári funkciók mellett felvállalja új szolgáltatások, programok szervezését is: így például rendszeresen szervezünk irodalmi esteket, író-olvasó találkozókat, kiállításokat ( helytörténeti, képzőművészeti, stb.) is.
Aki ezekről a rendezvényekről szeretne értesítést kapni, kérjük, jelezze a könyvtár dolgozói felé.

A felnőtt könyvtárban hét olvasói számítógép áll a használók rendelkezésére. Az internetezés első órája minden beiratkozott olvasónk számára ingyenes. Ezután minden megkezdett félóráért 50,-Ft-ot kell fizetni.

Text Size