Nyitvatartás

Hétfő ZÁRVA
Kedd 08:00 - 18:00
Szerda 12:00 - 18:00
Csütörtök 12:00 - 18:00
Péntek 08:00 - 18:00
Szombat 08:00 - 12:00
Vasárnap ZÁRVA

 

Elérhetőségek

Levélcím: Kincskereső Gyermekkönyvtár
7030 Paks, Dózsa György út 20.
(7030 Paks, Pf. 91.)
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Telefon: 75/830-360, 20/8830-360
Facebook:    https://www.facebook.com/kincskeresopaks/

Helybenhasználat

Ha még nem vagy tagja könyvtárunknak, akkor is szívesen látunk. Könyvek közt böngészni, újságot olvasni, tanulni bárki bejöhet hozzánk.

 

Számítógép-használat

Amennyiben a könyvtári tájékozódáshoz van szükséged az on-line katalógusra, természetesen igénybe veheted a gyermekkönyvtárban található, az olvasók számára fenntartott gépet.

Internet használat

A könyvtár olvasói számára fenntartott számítógépét csak regisztrált, vagy beiratkozott olvasó veheti igénybe, naponta legfeljebb fél óra időtartamban.

 

Őrjegy

A könyvtárban csak akkor tudunk eligazodni, ha a könyvtári rendet megőrizzük. A gyermekkönyvtárban az őrjegy segít abban, hogy a könyveink ne keveredjenek össze. A polcról leemelt könyv helyét őrzi. Válogatáskor tedd a kiválasztott könyv helyére. Ha mégsem szeretnéd kikölcsönözni a könyvet, akkor az őrjegyed jelzi majd, hová kell visszatenned. Minden őrjegyen más képet találsz, ez segít megtalálni az általad kivett könyv helyét. Ha nem emlékszel, honnan emelted le a könyvet, akkor hagyd azt inkább az asztalon, vagy szólj a könyvtárosnak.

 

Könyvek rendje

A könyvtárban minden egyes könyvnek megvan a maga helye a polcon.  Ez a szigorú rend biztosítja, hogy a könyvtáros és Te is gyorsan megtaláld a keresett könyvet.  

Gyermekkönyvtárunkban elkülönítve találod a lapozgatókat, képeskönyveket, mesekönyveket, az ifjúsági irodalmat, az ismeretközlő irodalmat, a verseket és az idegen nyelvű könyveket. Külön polcon helyeztük el legújabb könyveinket.

 

A különféle témájú könyvek kisebb-nagyobb csoportokban más és más helyen találhatók. A könyvek elhelyezésének meghatározott rendje van, minden könyvnek megvan a saját helye.
A könyvtári könyvek szakadatlan körforgást járnak be a polctól az olvasóig és vissza. Kikölcsönzik és visszahozzák őket. A könyveknek mindig a saját helyükre kell visszakerülniük, különben legközelebb hiába keresik az olvasók. A könyvek tartalmuk, témájuk szerint sorakoznak a polcokon, az egyes témacsoporton belül pedig ábécés rendet találunk.

A könyvtárban található könyveket két nagy csoportba soroljuk.
Szépirodalom elnevezéssel az olvasmányos műveket jelöljük, melyeket elejétől a végéig elolvasunk. Ezeket a könyveket betűrend szerinti elrendezésben találod a polcokon besorolva – általában a szerző neve szerint.
A könyvtári ábécé a nemzetközi ábécére épül. Nem tartalmazza a magyar ábécé összes betűjét, a hosszú magánhangzókat és a két- és többjegyű mássalhangzókat, de az „ö” az „ü” és az „sz” betűt kivételnek tekinti.

A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, Ö, P, Q, R, S, (Sz), T, U, Ü, V, W, X, Y, Z
 

Az ismeretterjesztő- vagy szakirodalmi könyveket témájuk szerint csoportosítjuk, és szakjelzetük (az Egyetemes Tizedes Osztályozás szabályai -rövidített nevén ETO- szerint) rendezzük. 
Ez egy háromjegyű szám, amit a könyv gerincén és a címlapon is megtalálsz. Ezek a számok különböző osztályokat jelölnek.
Az első számjegy jelöli a főosztályt. 
Összesen 9 főosztály létezik, ezek a következők:
0 – Általános művek
1 – Filozófia, pszichológia
2 – Vallás, mitológia
3 – Társadalomtudományok (pl. jog, közgazdaságtan, tanítás-módszertan… stb.)
4 –
5 – Természettudományok (matematika, fizika, kémia, csillagászat, biológia… stb)
6 - Alkalmazott tudományok – Egészségügy – Technika
7 – Művészetek
8 – Nyelvészet, Irodalom
9 – Földrajz, Történelem


 

Text Size