Nyitvatartás

Hétfő zárva
Kedd 8:00-18:00
Szerda 8:00-18:00
Csütörtök 8:00-18:00
Péntek 8:00-18:00
Szombat 8:00-12:00
Vasárnap zárva

Elérhetőségek

Levélcím: Paksi Pákolitz István Városi Könyvtár
7030 Paks, Villany u. 1.
(7030 Paks, Pf. 91.)
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Telefon: 75/421-499     Fax: 75/510-035
Facebook:    http://www.facebook.com/vkpaks
Instagram: pakolitz.konyvtar.paks

Ellenforradalom Pakson és Tolnán 1919-ben

„Marosi Tibor József, a megyei levéltár munkatársa eddig jórészt ismeretlen korabeli dunaföldvári, bölcskei, madocsai, paksi, dunaszentgyörgyi, gerjeni, faddi, tolnai, bogyiszlói… eseményeket mutat be a legújabb Hiador-könyvben.

Leírja, hogyan csapott át Tolna megyébe a Tanácsköztársasággal szembeni, a Duna-Tisza közén kibontakozó ellenállás. (Először a Dunaföldvár-Bölcske-Madocsa-térségben lobbant lángra, majd Paks, Tolna és a körrnyező települések után Szekszárdig terjedt.) Elemzi az ellenforradalom kitörésének okait. „A földdel foglalkozó emberek számára egyre elviselhetetlenebbé vált a rendszer” írja.

Olvashatunk a kötetben – a többi leírás mellett – a vörösök és a fehérek közt Madocsán kialakult, két halálos áldozatot követelő tűzharcról, a Paks mellett lezajló dunai ütközetről, a térségben folyó hadműveletekről, a júniusi ellenforradalom utáni vörös megtorlás helyi történéseiről: a vádbiztosok és rögtönítélő bíróságok tevékenységéről, a településekre kivetett hadisarcról, a túszszedésekről, a fehér bosszúról és a számonkérésekről.

A bő forrás- és iratanyag, valamint visszaemlékezések és egyéb dokumentumok felhasználásával készült, gazdag jegyzatapparátussal ellátott könyv méltán számíthat a helytörténet és hazánk történelme iránt fogékony olvasók érdeklődésére."

Gutai István

Ára: 1500,- Ft

Text Size