Nyitvatartás

Hétfő zárva
Kedd   8:00-18:00
Szerda 12:00-18:00
Csütörtök 12:00-18:00
Péntek   8:00-18:00
Szombat   8:00-12:00
Vasárnap zárva

 

Elérhetőségek

Levélcím: Kincskereső Gyermekkönyvtár
7030 Paks, Dózsa György út 20.
(7030 Paks, Pf. 91.)
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Telefon: 75/830-360, 20/8830-360
Facebook:    https://www.facebook.com/kincskeresopaks/

Átadták az Év Gyermekkönyve díjakat

86. Ünnepi Könyvhét és 14. Gyermekkönyvnapok alkalmával idén is megválasztották a legjobb gyermekkönyveket, amit kicsiknek és nagyoknak is érdemes elolvasnia. Olvasni jó! Ha bárkinek kétsége lenne efelől, akkor most elmondjuk:

  • azok a gyerekek, akiknek a szülei olvasnak estimesét sokkal fejlettebb, választékosabb szókinccsel rendelkeznek
  • a mese fejleszti az érzelmi intelligenciát
  • egy jó mese segít feldolgozni a hétköznapi problémákat, a gyerekeket ért traumákat
  • fejleszti az elmét és segít koncentrálni, a későbbiekben nem fordulnak elő tanulási nehézségek
  • az olvasás fejleszti a  kreativitást, és határtalan fantáziával ruház fel 
  • tájékozottá tesz

A Könyvhéten a legjobb gyerekkönyvírónak Kollár Árpádot választották a Milyen madár című verseskötetéért. A kötetben vannak kötött versformák, halandzsaversek és mondókák is. Mivel ez egy verses-rajzos könyv, Nagy Norbert illusztrációi (Aranyrajzszög-díjjal kitüntetett) is dicséretet érdemelnek. Ez a verseskötet azért is a gyerekek (és felnőttek) kedvence, mert minden korosztály más tanulságot von le belőle. Gyerekeknek szól de közben komoly témákkal is foglalkozik, mint az identitás, a halál vagy a család.

"Szeretem a pacalt, ha van benne krumpli,

szeretem a labdát, ha van benne gurulás,

szeretem a cicát, ha van benne szép hang,

(a macskát nem, mert abban karmolás van)

szeretem a tulipánt, ha van benne sárga,

szeretem anyát, ha van benne anya

(anyát mindig, mert mindig anyában van)

szeretem apát, ha van benne bújás,

szeretem a verset, ha van benne hangosság,

(amikor hangosan olvassák, csak nekem),

szeretem a gyurmát, ha van benne gyurma,

szeretem az anyanapot, ha nincs benne testvér."

 

Lakatos István Óraverzum (Tisztítótűz)című regénye lett a legjobbnak választva az ifjúság számára. A mű kalandos, szellemes és tele van sci-fi elemekkel. Ha a gyerek elolvasta, neked is érdemes lesz a kezedbe venni, ugyanis felnőtteknek is ajánlott olvasmány ez a regény. A könyv olvasása közben felfedhetünk eltemetett titkokat, megismerhetünk kiüredesedett baráti kapcsolatokat és ha akarjuk, részt vehetünk egy kalandos család életében.

"A betegeskedő Mirkót a felfordulás elől nagynénje egy szedett-vedett komédiás társulat rozzant hajóján a Holdra küldi, a nagyapjához - csakhogy a bolygót mozgató szerkezettel valami nincs rendjén, így könnyen lehet, hogy ami izgalmas kalandnak indult, lidércnyomássá változhat."

A legeredetibb könyvnek járó díjat a Mit keresett Jakab az ágy alatt? című kötet kapta. Dániel András kötete mesekönyv, böngészőkönyv és interaktív képeskönyv is egyben, ami tele van aranyos, furcsa és humoros lényekkel. Nem tudsz nem oda figyeli a történtre és egyszer csak azon kapod magad, hogy te is Jakabbal együtt keresed az elveszett üveggolyókat.

Dániel András mesekönyve kreatív, színes és ezzel együtt nagyon szórakoztató is. Olvasás közben, mikor azt hiszed, hogy ennél újabb már nem jöhet, az író bebizonyítja, továbbra is van hely a fantáziálásnak. Mi rejtőzik az ágy alatt? Szörnyek vagy egyéb félelmetes dolgok? Jakab utazása fantasztikus és egyáltalán nem félelmetes.

Az Ünnepi Könyvhét zsűrije így jellemezte a könyvet: "Dániel András egész kis világot teremtett a kuflikkal, ezekkel a bumfordian aranyos és humoros lényekkel. Köteteit olvasva, nézegetve kuncoghatunk, nevethetünk és beszélgethetünk."

Díjazott továbbá: Hanga Réka, aki a legjobb illusztrátornak járó díjat vehette át, és Nádori Lídia, akit a legjobb fordítónak ítélt meg a zsűri.

Idén először a zsűri tagjai és a kategóriák is nyilvánosak voltak. A zsűri tagja volt Besze Barbara kritikus, Csájiné Knézics Anikó tanító, Kucska Zsuzsanna könyvtáros, Rényi Krisztina illusztrátor, Szekeres Nikoletta kritikus, Gombos Péter egyetemi oktató és Pompor Zoltán HUBBY elnök.

 

Text Size