Nyitvatartás

Hétfő ZÁRVA
Kedd 08:00 - 18:00
Szerda 08:00 - 18:00
Csütörtök 08:00 - 18:00
Péntek 08:00 - 18:00
Szombat 08:00 - 12:00
Vasárnap ZÁRVA

Elérhetőségek

Levélcím: Paksi Pákolitz István Városi Könyvtár
7030 Paks, Villany u. 1.
(7030 Paks, Pf. 91.)
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Telefon: 75/421-499     Fax: 75/510-035
Facebook:    http://www.facebook.com/vkpaks
Instagram: pakolitz.konyvtar.paks


A nemzeti értékek azonosítása, rendszerezése és védelme többszörösen összetett, alulról felfelé építkező rendszerben, az ún. NEMZETI ÉRTÉKEK PIRAMISÁBAN történik. Az értékek felkutatása, azonosítása és gyűjtése a településeken kezdődik, hiszen a helyi értékeket a helyiek ismerik a legjobban. A lokális települési értéktárak mintájára hozták létre a megyei értéktárakat a megyei önkormányzatok, A MAGYAR ÉRTÉKTÁRAT pedig a helyi, ágazati és külhoni értéktárak összesítése során a HUNGARIKUM BIZOTTSÁG állítja össze, mely jogosult arra is, hogy a megkülönböztetésre, kiemelésre méltó, a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítményének számító nemzeti értékeket HUNGARIKUMMÁ MINŐSÍTSE.

Paks Város Önkormányzata 2015. április 22-én döntött a települési értéktár és a Paksi Települési Értéktár Bizottság létrehozásáról. Felkért tisztségviselők: Bodor Éva (elnök), dr. Váradyné Péterfi Zsuzsanna (bizottsági tag), Tell Edit (bizottsági tag), Szabóné Sutya Gabriella (titkár).

A Települési Értéktár bizottság első alkalommal 44 helyi érték felterjesztéséről határozott, melyek megtekinthetők a Tolna Megyei Értéktár honlapján, valamint a KINCSES TOLNA MEGYE című kiadvány 5. kötetében.

A képviselő-testület 2020. március 11-én megtartott ülésén módosította a bizottság szervezeti és működési szabályzatát, a tagok számát háromról öt főre emelte; 2021. szeptember 8-i döntése nyomán a bizottság jelenlegi tisztségviselői: Dr. Hanol János (elnök), dr. Váradyné Péterfi Zsuzsanna (bizottsági tag), Kernné Magda Irén (bizottsági tag), Takács Éva (bizottsági tag), Takács Gyula (bizottsági tag), Szabóné Sutya Gabriella (titkár).

A bizottság tagjai várják a további helyi értékekre vonatkozó írásbeli felterjesztési javaslatokat.

Text Size